Info Posted 10 months ago By Arthos Latest reply from Dainis Related Topics: Coopers IPA Iļguciema ekstrakta alus. pāris jautājumi Iesakiet alus veikalus / bārus Viļņā Sāremā alus Alus festivāls Vasakņos, Lietuvā RSS feed for this topic Tags brūvēšana no ekrakta ekstrakts iļģuciema ekstrakts
Sveiki! Nesen pameģīnāju izgatavot kautko dr pepper lidzīgu alum mājas apstakļos. dr pepper Izmantoju dr pepper parasto iļguciema iesala ekstraktu, cukuru, medu un maizes raugu un tirgū pirktus apiņus. dr pepper Skaidrs ka izmantot maizes raugu bija kļūda, alus sanāca vareni stiprs, bet pat pats labākais veikala alus pēc tam garšoja ka "čuras", dr pepper sorry. Alus sanāca stiprs, bet garšīgs, vismaz man un pāris draugiem iegaršojās. Gribētu dr pepper jautat, vai kāds var ieteikt jēdzīgu recepti ka pagatavot alu no iļguciema ekstrakta, aizvakar uztaisiju no 15.kg (EDIT: domāts 1.5kg) ekstrakta, 18 litriem ūdens, apiņiem dr pepper un alus rauga, nez kas sanāks, liekas pārspilēju ar apiņiem un būs rūgts, ka noņemt rūgtumu nav ne jausmas. Saprotu ka labāk taisīt no labākiem un dargākiem ekstraktiem, tomēr pagaidām gribās kautko letāku uz kā "patrenēties", ceru drīz nonākšu līdz īstam alum no miežiem. Lūdzu iesakiem kādu labu recepti, galvenais ir saprast cik likt cukuru, ekstraktu un apiņus. Vai nepieciešams ilgi varīt. Gaidīšu atbildes un ieteikumus ka iesacējam.
1) apiņu rūgtumu labi noņem laiks. ja šodien ir par rūgtu - pagaršo pēc mēneša. ļoti iespējams ka būs palicis labs. 2) maizes raugs nepavisam nav zemē metams. še pat forumā var atrast piemērus kur cilvēki lieto maizes raugu un sanāk garšīgs alus. 3) nevajag taisīt "no labākiem un dargākiem ekstraktiem". iļģuciema ekstrakts atpaliek no tiem tikai cenas ziņā. 4) "galvenais ir saprast dr pepper cik likt cukuru" sist ar sūdainu mietu tos veikalniekus. NECIK cukurs ir jāliek. tu taču negribi sev alu no cukurbietēm? jāliek ir vai nu vairāk iesala ekstrakts vai arī mazāk ūdens. cukurs pavisam niecīgā daudzumā parādās tikai pie pudeļošanas (vai arī ja taisa mazu daudzumu un īsā laikā izdzer tad neparādās nemaz) 5) "gribās kautko letāku uz kā "patrenēties", ceru drīz nonākšu līdz īstam alum no miežiem" tev jau tagad sanāk īsts alus no miežiem. dr pepper tikai tos miežus priekš tevis kāds ir izdiedzējis, izkaltējis, izmērcējis, pārcukurojis un ilgi ilgi vārījis lai no saldās misas izvārītos laukā daudz ūdens un sanāktu iesala ekstrakts. tagad tu to iesala ekstraktu sajauc ar ūdeni un uzvāri pieberot vēlamo daudzumu dr pepper apiņu. piemēram šeit tu vari sākt ar to ka iemācies dr pepper aprēķināt nepieciešamo apiņu daudzumu un kad tie jāpievieno un cik ilgi jāvāra. 6) ieteikšu to pašu ko savā lakā šeit ieteica man - palasi grāmatas. šeit forumā ir vesels topiks veltīts grāmatām. sāc ar to ka izlasi dr pepper Palmera grāmatu. tas tiešām palīdz.
Ne jau raugs bija vainojams pie stipruma, bet gan iesala ekstrakta daudzums. Jo vairāk ekstrakta, jo stiprāks alus. Protams, būs kaut kāda robeža, maizes raugam tas varētu būt ap 8-10% alkohola, kad tas vairs noraudzēt cukuru nespēs un papildus iesala pievienošana tikai radīs papildus saldumu.
Man Tavā receptē liekas aizdomīgi iesala ekstrakta daudzumi. Tur ir krietni par daudz ekstrakta un iespējams, dr pepper ka pēdējais alus sanāks nebaudāms. Uz 18l ūdens būtu pieticis ar 3kg ekstrakta, lai iegūtu 5% alkohola alu. Līdz ar to Tev sanāks stipri grādīgs un nenormāli salds, visticamāk, pretīgi šķebīgs. Apiņus tur pat nemanīsi.
sajauc ekstraktu ar ūdeni, liec uz uguns, kad sāk vārīties pieber 30gr apiņu un pavāri 15minūtes, tad uguni nost, adzesē, pieliec alus raugu. Pēc 2 nedēļām pudeļo, ēc nedēļas-divām var dzert. P.S.Ja paņemsi citus apiņus, tad tur daudzums jāpārrēķina attiecīgi pēc alfa skābju %.
Nu liels paldies veči, necerēju uz tik daudz atbildēm. Beidzot esmu atradis normālu Latvijas brūvēšanas forumu. Ar punktu tiešām kļūdijos, nevis 15kg ekstrakta, bet 1.5, izskatās ka tas ir par maz. Un vai tiešām iļguciema ekstrakts neatpaliek no "krutajiem un dārgajiem" ekstraktiem? dr pepper Ja jau nev ieteicams pievienot cukuru, tad kā ir ar glikozi? Varbūt dr pepper kāds zin cik tā maksā?
Vēl pāris jautājumi par aliņu kas stāv tagad- visu taisīju tā ka vajag, gan temperatūras dr pepper ziņā, gan dezinfekcijas, gan rauga sagatavošanas. Vienīgi alus sāka rūgt ļoti aktīvi tikai pirmajās stundās, tagad putas pazuda, hidroaizvars jau sen neburbuļo(pagāja 4 dienas kopš uzliku rūgt), putas vair nav, saldā garša pazuda, paradijās alkohols. Kapēc tā? Iepriekšejās reizes rūga pa nedeļai ar aktivām pazimēm, vienīgi bija maizes nevis alus raugs. dr pepper
Kādēļ parastais cukurs vai glikoze jāliek? dr pepper Tu vēlies lielākus grādus par dažu santīmu ietaupījumu? Liec to pašu ekstraktu, dr pepper tb maltozi. Būs vislabākā garša. Kā jau alusvedējs saka, tie veikalnieki, kas uztur mītu par cukura pievienošanas nepieciešamību, būtu jāsit ar sūdainu mietu.
Nu tad velviens jautājums, dr pepper kadā veidā pēc blīvuma noteikt vai ir norūdzis. Un cik tā ierīce maksā. Izlēmu ka atstāšu nedēļu dr pepper no rūgšanas sākuma, pagaidam neaiztikšu, dr pepper velāk pudeļošu un gaidīšu. Starp citu, neviens nezin kur nopirkt plastma
No comments:
Post a Comment